30 Haziran 2021 Çarşamba


Anne Ahtapotların Büyük Fedarkarlığı

Ahtapotlar tek seferde 56 bin yumurta bırakırlar. Anne atı ayını yumurtalarını korumaya adar ki bu süre içinde beslenmez bile. Bebekler doğduğunda pirinç tanesi büyüklüğünde olurlar. 

Bu zorlu süreç yaklaşık 4 - 4,5 yıl arasında değişen bir süreç boyunca yavrularını korumak için, bir kaya parçasına sığınarak kuluçkaya yatmaları ile başlıyor. Dişi ahtapotların hayatlarındaki en büyük mücadele, her biri zeytin büyüklüğünde olan 1000'den fazla yumurtasını korumak. Hani biz bir tanesi ile idare edemiyoruz derken, 1000 tane yavruyu hayal bile edilemiyor. Doğumdan sonra bebeklerinin başından ayrılmamak için beslenmesini azaltır, hatta kendi kollarını yiyerek besin ihtiyacını giderme noktasına geliyorlar. Avlanmadığı için de çok az hareket eden annenin gücü yavaş yavaş azalmaya başlar.

Anne Ahtapotlar 

Kayada sabit dururken, hayatını devam ettirebilmesi için gerekli oksijeni sağlamak adına yavaşlayan vücudunu yararına kullanarak daha az oksijen tüketimi yapar. Bebeklerine de suyu yavaş bir biçimde hareket ettirerek oksijen sağlar. 
Deniz suyunun soğuk olması, ahtapotun metabolizmasını yavaşlatarak ve enerji ihtiyacını azaltır ve ahtapotun hayatta kalmasına olanak sağlar. Ahtapotlar olası tehlikelere karşı, oldukça profesyonel bir şekilde gizlenebilen canlılar. Olası tehlikelere karşı renklerine benzer alanlarda kamufle oluyorlar ve mekanı oldukça çok yönlü kullanabiliyorlar.

Anne ahtapotlar sadece kendilerini değil aynı zamanda oradan oraya taşıyamadığı yüzlerce yavrusunu korumak için tüm bunları önceden düşünerek her türlü önlemi yavruları doğmadan önce alıyor. Tüm koşulları tek tek uygulayan ahtapot anne, kuluçka dönemi bittikten sonra son görevini de tamamlayarak, kendini feda eder. Yavru ahtapotların hayata başladığı gün, anne ahtapot kuluçka döneminde kendi kolunu yiyecek  noktaya geldiği için yuvadan sağ ayrılamaz. 

Anne ahtapot öldükten sonra bile, yavrularına son bir faydası daha dokunur ve ölü bedenini, yavrularına yem yapar. 

Dişi ahtapotların üremesi, hayatlarının son evresi olur. Bu üzücü bir durum olsa da anne ahtapotların yavrularına yaptığı fedakarlık çok büyüktür :(

Görsel Kaynakça : https://onedio.com/haber/anne-ahtapotlarin-bu-kadarini-da-beklemiyorduk-dedirtecek-yavrulari-icin-verdigi-inanilmaz-hayat-mucadelesi-351384

H/H/A

Belalı Mıyız? . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates