11 Temmuz 2021 Pazar

 Öncelerde de bakmıştık. Güneş Sistemi'mizden hangi gezegen çıkarsa Dünya kötü etkilenir diye. Jüpiter gezegeninin bizim için bir koruma sayılabileceğini öğrenmiştik. Çünkü kocaman bir asteroid kuşağını, kendi çekim gücü ile bizden uzak tutuyordu.

Peki Ay, yani tek doğal uydumuz olmasaydı Dünya'ya ne olurdu?

  • Ay'ı kaldırdığımızda Dünya günleri azalırdı. Dünya daha yeni oluştuğunda bir gün 6 saattir ve 4 buçuk milyar yılda günler uzamıştır. O aralıkta Dünya, Ay ile o kadar etkileşime girmiştir ki günler 24 saate çıkmıştır. Ancak Ay'ın da gezegenler gibi bir çekim kuvveti vardır ve her yüzyılda dünya günlerini 2 milisaniye yavaşlatmaktadır. İlerde yani yüzyıllar sonra günbatımını bile öğlen vakti görebiliriz.











  • Dünya'nın 84'te biri olan Ay'ı çıkardığımızda gezegenimiz, 85 derece daha eğik bir eksene sahip olacaktı ve bununla birlikte mevsimler alt üst olurken buzul çağ bile başlayabilirdi. Yani Ay'ın, Dünya ekseninde denge sağlayıcı bir görevinin olduğunu görebiliriz.













  • Ay'ın Dünya üzerinde birçok etkisi olduğunu gördük ancak normalde de Ay'ın denizlerde gelgit yaptığını biliyoruz. Ay olmadığı zaman bırak denizi, karada bile gelgitler olabilir. Bunun nedenlerinden biri de Dünya'nın esnek bir kabuğunun olmasıdır.












  • Beni en şaşırtan bilgilerden biri de eğer Ay hiç oluşmasaydı altının hiç var olmamış olacağı. Bunun sebebi de Ay daha oluşmadan önce - yani yaklaşık 4 buçuk milyar yıl önce - Theia isimli Mars boyutunda bir gezegenin sertçe dünyaya çarpmasıydı. Theia, Dünya'ya çarptığında hem kendinden hem de Dünya'nın mantosundan gelen parça, topak bir hale gelerek uzaya fırladı ve bu parça Ay'ı oluşturdu. Ancak Theia isimli gezegenin çekirdeği Dünya'da kaldı ve onu oluşturan metaller gezegenimizin bir parçası oldu.
(Bu olayı  öğrendikten sonra altına ilgi duymaya başladım.)
Yani eğer Ay olmasaydı Dünya'daki değerli madenlerin fazlalığı daha az olurdu.





                                                                                           N/A/A










Belalı Mıyız? . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates