4 Temmuz 2021 Pazar

 


Çok gizemli bir evrende yaşıyoruz. Nereye baksak bir gizem, bir bilinmez.

Bugün de sizlere Güneş Sistemi'nden hangi gezegeni çıkarırsak Dünya'yı kötü yönde etkileyeceğini göreceğiz.

Gezegenleri sırayla çıkarmaya başlayalım. İlk olarak Merkür.



Merkür

Merkür, en küçük ve Güneş'e en yakın gezegenimizdir. Peki çıkarırsak ne olur?

Merkür'ü çıkardığımızda Güneş Sistemi'mizde hiçbir değişiklik olmaz. Dünya da dahil. Çünkü dediğim gibi en küçük gezegendir ve her gezegenin veya yıldızın boyutuna göre bir çekim gücü vardır. Merkür'ün de boyutundan dolayı çekim gücü azdır. Bu nedenle sistemimizde hiçbir değişiklik olmamaktadır. Ayrıca biz Dünya'ya olan etkisine baktığımızda da etkisinin olmamasının nedenleri içerisinde mesafe farkı da vardır. 

Dünya ile Merkür arasındaki mesafe farkı en yakın 77 milyon kilometreden en uzak 222 milyon kilometreye kadar çıkabilir.














Venüs

İkinci sırada Venüs var. En sıcak gezegenimiz. Diğer adıyla Çoban Yıldızı. Dünya'nın ikizi de diyebiliyorlar çünkü neredeyse aynı boyuttalar fakat Dünya daha büyük. Ayrıca bir Venüs günü neredeyse 117 Dünya gününe eşit. Diğer bir özel özelliği de saat yönünde dönen tek gezegen olması. Şimdi Venüs'ü çıkarırsak Dünya'ya ne olacağına bakalım. 

Venüs'ü sistemimizden çıkardığımızda Dünya'daki bir insan gecenin en parlak ikinci cismini de göremez. Yani Venüs'ü. Ay'dan sonra gece gördüğümüz en parlak cismi. Onun dışında Dünya'da herhangi bir sorun yaşanmaz.
















Mars

Venüs gezegeninden sonra bizim gezegenimiz yani Dünya var. Kendisini kaldırırsak zaten komple yok olacağı için sıradaki gezegen Mars'a geçiyoruz.

Kızıl Gezegen olan Mars ile ilgili olan son zamanlardaki haberleri görüyorsunuzdur. Perseverance isimli keşif aracını 30 Temmuz 2020'de fırlattılar ve Mars'ın yüzeyine 18 Şubat 2021' de indi. Bu araç Mars'ta eskiden yaşam olup olmadığını araştırmak için orada ve bence bu çok büyük bir başarı. Peki Mars'ı sistemimizden çıkarırsak Dünya nasıl etkilenir?

Mars'ı çıkarırsak Dünya'mız aksine güzel yönde etkilenir. Çünkü Mars ve Jüpiter arasında kocaman bir asteroid kuşağı vardır. Jüpiter bu asteroidleri büyük çekim gücü sayesinde hizalar ve belirli bir yörüngede gitmelerini sağlar. Mars'ın da tabii ki de bir çekim gücü vardır ancak bu Dünya'ya asteroid çarpmasını sağlayabilir. Bu nedenle Mars olmazsa Dünya'ya asteroid çarpma ihtimali azalır.
















Jüpiter

Ve sırada en büyük ve en ürkütücü gezegenimiz Jüpiter var. Bu gezegenin kütlesi tüm Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin kütlesinin toplamının üç katıdır. Peki bu dev gezegeni çıkarırsak Dünya nasıl etkilenir?

Az önce de bahsettiğim gibi koca bir asteroid kuşağını dengelemektedir ve Jüpiter gezegenini kaldırdığımızda bu asteroidler Güneş'in çekim gücüne yenilir. Bununla birlikte asteroidler iç gezegenlere doğru yönelmeye başlar. Dünya da bir iç gezegen olduğundan dolayı üzerine asteroidler çarpmaya başlar ve bu büyük bir darbe olur. Yani Jüpiter, Dünya için bir kalkan veya koruyucu gibidir.


































Satürn


Jüpiter gezegeninden sonra Satürn var. Halkaları en belirgin ve en büyük ikinci gezegen. Ayrıca en çok uyduya sahip gezegen de odur. Peki bu gezegeni sistemimizden çıkarırsak ne olur?

Satürn'ü çıkardığımızda en büyük ikinci gezegen olmasından dolayı mutlaka bir şeylere etkisi olacaktır. Tam yanında olan iki gezegen yani Jüpiter ve Uranüs'ün yörüngelerinde kayma olacaktır çünkü bu gezegenlerin çekim gücü kuvvetlidir ve bu kuvvetler birbirlerinin dengelerini sağlar. Ancak Dünya'ya herhangi bir şey olmaz. Diğer iç gezenler ve Neptün de dahil.
















Uranüs

Sıra Uranüs yani en büyük üçüncü gezegende. Bu gezegen varil gibi dönmektedir ve halkaları en belirgin ikinci gezegendir. Peki bu gezegenimizi çıkardığımızda ne olur?

Yine iç gezegenlere hiçbir şey olmaz çünkü uzaklık farkı çok fazladır fakat dış gezegenlere yani gaz devlerine bakacak olursak Satürn'ü çıkardığımızda olduğu gibi diğer gezegenlerde yörünge kayması olabilir.
















Netpün

Ve sıra son gezegenimizde. En soğuk ve masmavi Neptün. Buz devi de denilebilir. Dünya ve Venüs'ün benzerliği gibi bu gezegen de Uranüs'e benzemektedir fakat daha küçüktür.

Neptün'ün arkasında Kuipter Kuşağı bulunmaktadır. Ayrıca orada Plüton gibi birçok cüce gezegen de vardır. Neptün oradan çıktığında herhangi bir cüce gezegen onun yörüngesine girebilir. Örneğin Plüton. Fakat bunu Uranüs görürse üzülebilir bu nedenle Neptün'ün yerinde kalması daha iyi.












*Gezegenlerimiz bu kadardı umarım ilginizi çekmiştir. Ancak Ay'ın olmaması durumunda Dünya'ya olacakları da çok merak ediyorum. Bunu da daha sonra bir yayınla sizlerle paylaşabilirim...

                                                                                                                                  N/A/A


Görsel Kaynak:

Uzay havası nedir (yenicaggazetesi.com.tr)

Merkür′ün ağır ama görkemli geçişi | YAŞAM | DW | 08.05.2016

NASA 30 yıl sonra yeniden Venüs’e gidiyor - Teknolojiden Son Dakika Haberler (sozcu.com.tr)

Mars neden bilim dünyasının hedefinde? - Teknolojiden Son Dakika Haberler (sozcu.com.tr)

Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir? Uranüs gezegeni neyi temsil eder? Uranüs hakkında bilgiler - Pratik Bilgiler (posta.com.tr)

Neptün Neden Mavidir ? - YouTube














Belalı Mıyız? . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates